duminică, 3 august 2008


Paul van Dyk-sarbatoritul saptamanii


Nascut in Eisenhuettenstadt, in Germania de Est, Paul Matthias a crescut in Berlinul comunist. Prin intermediul Westside TV si posturilor de radio occidentale a reusit sa descopere o muzica interzisa, care l-a fascinat. Trupe ca New Order sau The Smiths se afla printre influentele majore ale artistului german, efectele revolutiei muzicale din Manchester si a clubului The Hacienda patrunzand pana in teritoriul comunist al Germaniei.



Paul van Dyk

Paul van Dyk
Similar Romaniei predecembriste, in comunitatea lui din Berlinul de Est nu exista o cultura de club, caderea Zidului Berlinului aducand o invazie culturala, o multitudine de concepte, de imagini si de sunete. Techno-ul originar din Detroit a devenit foarte popular in Germania, era foarte energic, dar lui Paul i s-a parut ca ii lipsea ceva. Astfel si-a urmat propriul drum, cautand un stil unic si original, primele idei muzicale exprimandu-le cu ajutorul a doua pickup-uri vechi.

Paul van Dyk a fost ascultat pentru prima oara in martie 1991 in Tresor, clubul berlinez care a nascut generatii intregi de talente si a reprezentat leaganul muzicii electronice din Germania. Despre Tresor, Paul spunea cu emotie ca va ramane mereu un loc special in sufletul lui. Germanul s-a apucat in paralel si de productie, prima sa piesa fiind lucrata in 1992 alaturi de Harald Blochel (Cosmic Baby). Cosmic Baby, impreuna cu Kid Paul sub numele de Energy 52, au scos anul urmator la Eye Q Recordings clasica piesa trance Cafe del mar. Tot in 1993 avea sa cunoasca succesul si Paul van Dyk, succes ce a venit cu remixul la Love Stimulation a trupei Humate, din care faceau parte la vremea respectiva Gerret Frerichs, Patrick Kjonberg si Oliver Huntemann (Kaycee, H-man, Huntemann). Cu acest remix a inceput ascensiunea lui Paul van Dyk care in 1994 a devenit rezident al clubului E-Werk, unde a cunoscut si a mixat alaturi de invitati ca Nick Warren, Dave Seaman, Sasha sau BT.

Tot in 1994 a produs si primul sau album numit 45 RPM, album ce reprezinta o imbinare de melodie si de ritm, cu piese mai linistite si mai atmosferice ca Emergency, A Magical Moment sau varianta initiala a piesei For An Angel, dar si cu sonoritati mai agresive si putin acide pe piese ca Spannung, Ooh! Lala! sau Pump This Party. Tot in aceasta perioada a atras atentia prin numeroase remixuri, printre care si la Spooky a lui New Order, Remember, Blue Skies si Flaming June ale lui BT, la Sven Vath sau la The Age Of Love. Piesele lui s-au aflat pe mai multe compilatii, printre care si populara serie Trance Nation.

Primele productii ale lui Paul van Dyk au fost scoase la casa de discuri MFS din Berlin, si tot la MFS a aparut in 1996 si cel de-al doilea album, Seven Ways. Seven Ways reprezinta pentru artist o definire mult mai clara a stilului, un nivel al productiei superior precedentului, cu armonii profunde si mai complexe. Acest album a atras atentia internationala, ceea ce a dus la lansarea lui si in Anglia prin Deviant Records. Ruptura de MFS s-a produs in 1999, dupa lansarea unei noi versiuni la For An Angel, piesa care a cunoscut un succes enorm. Atunci a pus bazele casei lui de discuri, Vandit Records, care a lansat in 1999 primul sau EP numit Another Way si semnat Paul van Dyk. Pe langa productiile PVD, Vandit a lansat succese ca Synaesthesia de la The Thrillseekers, Cristallo de la Cirillo si a sustinut artisti ca Nu NRG, Jose Amnesia, David Forbes sau Agnelli & Nelson.

Urmatorul album al lui Paul van Dyk, Out There And Back, aparut in 2000, ii definiteaza stilul, un trance melodios, vocal, cu multe influente din house si breakbeat. Pentru cele doua piese aparute ca single a avut colaborari cu St. Etienne si Jennifer Brown, iar pe Together We Will Conquer a folosit vocea sotiei lui Natasha. Lumea s-a deschis treptat pentru artistul german si muzica lui a patruns in mainstream.

In 2002, la cererea prim-ministrului mexican, a facut coloana sonoara a filmului Zurdo, regizat de Carlos Salces, pentru care a primit echivalentul Oscarului in Mexic. A lansat un nou album in octombrie 2003, numit Reflections. Pe Reflections a colaborat cu nume ca Jan Johnston, Vega 4 sau Tomekk (DJ-ul german de hip-hop). Albumul are 13 piese si a avut 3 single-uri "Nothing But You", "Time Of Our Lives" (o prima colaborare a lui Paul cu o trupa rock, Vega 4) si "Crush". Apoi a urmat senzationala colaborare cu Heppner pentru piesa "Wir Sind Wir" ("This is Us"), piesa si este inspirata de caderea Zidului Berlinului. Piesa a fost inspirata de documentarul realizat de Televiziunea Germana "Das Wunder von Bern". Piesa Connected a fost aleasa tema a promotiei Motorola din anul respectiv, iar single-ul Nothing But You, lucrat impreuna cu Hemstock & Jennings, a fost remixat de Cirrus, de DJ Tomekk si de Faithless.

Au aparut apoi EP-urile Time Of Our Lives la sfarsitul lui 2003 si Crush la inceputul lui 2004. Paul Van Dyk a primit titlul de "Best Music Maker" (in 1999) si se mentinuse constant intre primii DJ pana in 2005. A fost votat "America's Favorite DJ" in 2004 de catre BPM Magazine si a castigat in 2004 la Dancestar Awards 3 premii: pentru cel mai bun DJ international (din afara SUA), pentru cel mai bun eveniment (live-ul de la Summerstage 2003) si pentru cea mai buna muzica intr-o reclama (la Motorola).

In 2004 Paul a lucrat pentru "Rock the vote", campania menita a aduce tinerii la vot in Statele Unite. Implicarea lui Paul a marcat prima implicare intr-o astfel de campanie a unui artist de muzica electronica. El a lucrat alaturi de alti artisti precum Bono, Mary J Blige, Lenny Kravitz si The Black Eyed Peas.

In 2005 Paul van Dyk lanseaza single-ul "The Other Side" impreauna cu solistul Wayne Jackson. Piesa este dedicata victimelor cutremurului din Sumatra-Andaman si a tsunamiului din Thailanda , din luna decembrie.

In toamna lui 2005 primeste probabil cel mai important premiu al cariei sale. Fanii revistei DJ Mag l-au votat cel mai bun DJ din lume. Faptul ca acest lucru nu a fost doar o intamplare il repezinta premiul obtinut un an mai tarziu. In 2006 , deci Paul van Dyk se claseaza pentru al doilea an consecutiv pe primul loc in topul cel mai buni DJ din lume.

In 2007 Paul van Dyk isi lanseaza un nou album intitulat "In Between" care contine piese interpretate alaturi de nume ca David Byrne de la Talking Heads, Ashley Tomberlin de la Luminary, Alex M.O.R.P.H., Lo Fi Sugar, Ryan Merchant si Wayne Jackson. Primul single de pe album a fost "White Lies" cu vocea Jessicai Sutta de la The Pussycat Dolls.

"Let Go" este extraordinarul nou extras pe single din partea lui Paul Van Dyk. Partea vocala a acestui nou single este sustinuta de Rea Garvey, nimeni altul decat solistul trupei Reamonn. Descris de catre presa de specialitate drept o combinatie unica de "Rock n Rave", noul single al lui Paul Van Dyk a creat deja o stare de anticipatie prin pachetul de remixuri oferite atat in formatul CD, cat si in cel digital. Piesa are si un videoclip filmat in centrul orasului Los Angeles, in regia lui Shane Drake.

In aceasta vara, Paul van Dyk a fost ales sa realizeze compilatia Cream Ibiza din acest an.Daca am face o lista a tuturor premiilor obtinute de Paul van Dyk in intrega cariera am depasi cu mult dimensiunile acestui articol.Tocmai de aceea nu o facem, va spunem insa ca Paul van Dyk este si va ramane unul din cele mai importante nume ale scenei clubbing din toate timpurile.

Niciun comentariu: